Klan Gęsi
ok wstawiam przepis
Gęś pieczona
Staropolski sposób na piecznienie z bylicą pospolitą
Przygotowanie: 45 minut
Pieczenie: 3 godziny
Trudność: czasochłonna
Składniki na 12 porcji
• 1 gęś 5-6 kg
• Sól, 1 jabłko, 1 bułka
• świeżo zmielony pieprz
• 1 łyżka majeranku bądź bylicy
Etapy przygotowania
1. Piec w Maxi Roemertopf. Gęś dokładnie umyć w środku i na zewnątrz, wytrzeć, natrzeć solidnie solą. Serce i wątrobę oczyścić. Jabłko obrać i usunąć gniazdko nasienne. Bułkę namoczyć. Serce, wątrobę i jabłko zmiksować w malakserze, wymieszać z wyciśniętą bułką, doprawić solą, pieprzem, majerankiem lub bylicą. Farsz włożyć do wnętrza gęsi, zaszyć bawełnianą nitką. Przygotowaną gęś włożyć do uprzednio namoczonego w wodzie rzymskiego garnka piersią do dołu. Przykryć
2. Ważne! Podczas pierwszej godziny pieczenia gęś nie może nabrać koloru (w innym wypadku będzie za sucha) Po 2 godz pieczenia zdjąć przykrywkę, piec nadal i co 10 minut polewać własnym sosem i wodą z solą. Raz obrócić tak, aby gęś z dwóch stron się zarumieniła. Ostrożnie zdjąć nitki. Przełożyć gęś na podgrzaną paterę i kroić (transzować) RADA – Jeśli nie chcemy, aby gęś była za tłusta musimy od czasu do czasu nakłuwać udka gęsi igłą, tak, aby nadmiar tłuszczu mógł wypłynąć. Tłuszcz ten może posłużyć do sosu. Do gęsi pasują ziemniaki, kluski ziemniaczane, kapusta kiszona na ciepło, kapusta czerwona, buraczki, mus jabłkowy.
3. Inne sposoby: -Gęś wypełnić mieszanką : pokrojone jabłka, okruchy ciemnego chleba. Sos można doprawić kieliszkiem żytniej. - Nadzienie mięsne : wątróbkę, serce i mielone doprawić tak jak na mielone i wypełnić gęś. - Gęś napełnić farszem z obranych kasztanów (500 g) i posiekaną pietruszką. - Gęś napełnić farszem wymieszanym z kawałkami ananasa ok. 150 g - Gęś napełnić farszem: 200 g ugotowanego ryżu, wątróbka, serce z gęsi, 200 g posiekanej wątroby wołowej, starta cebula, 2 jaja, wszystko wymieszać, posolić, doprawić czosnkiem.
Offline
Gęś pieczona po dworsku
Składniki:
1 duża gęś (około 5 kg)
1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
1 duża gęś (około 5 kg)
1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
2 średnie cebule pokrojone w ósemki
5 kwaśnych jabłek obranych pokrojonych w ósemki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki masła
rozmaryn
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 stopni c. Ziemniaki obgotować przez około 8 minut. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć na nim cebulę i 2 jabłka. Ziemniaki odcedzić dodać rozmaryn, z połową obsmażonej cebulę i jabłek, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Umytą i osuszoną tuszkę gęsi natrzeć solą i pieprzem, napełnić ziemniakami z dodatkami i zaszyć lub spiąć szpikulcami. Tak przygotowaną gęś ułożyć na blasze do pieczenia i piec przez 30 minut, odlać wytopiony tłuszcz. Zredukować temperaturę do 180 stopni. Piec do momentu aż po głębokim nakłuciu uda i piersi gęsi wypływający płyn będzie klarowny. Pod koniec pieczenia obłożyć gęś resztą jabłek, dopiec przez 30 minut. Cały czas podczas pieczenia należy gęś polewać powstającym sosem. Pozostałe z obsmażenia jabłka i cebulę włożyć do rondla, dodać resztę masła i cukier, zalać niepełna szklanką wody i gotować przez 10 minut, przyprawić solą i pieprzem, zagęścić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną kilkoma łyżkami zimnej wody. Gęś wyjąc z piekarnika, ułożyć na półmisku obłożyć farszem i polać przygotowanym sosem.
2 średnie cebule pokrojone w ósemki
5 kwaśnych jabłek obranych pokrojonych w ósemki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki masła
rozmaryn
sól, pieprz
Ostatnio edytowany przez kotar (2010-12-18 08:15:35)
Offline
Pieczona gęś w jabłkach
Pieczona gęś w jabłkach
Dodane przez:
Czas przygotowania: 150 minut
Czas pieczenia: 120 minut
Ilość porcji: 6
Składniki
* 1 gęś
* 5 kwaśnych jabłek
* 5 ząbków czosnku
* 1 cebula
* łyżka mąki ziemniaczanej
* garść rodzynek
* majeranek
* sól
* pieprz
doskonałe danie na świąteczny stól
Etapy przygotowania
Gęś oczyścić, umyć, natrzeć solą i pieprzem i odstawić na kilka godzin do lodówki.Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki i obtoczyć w majeranku.Nadziać gęś tymi jabłkami, rodzynkami, ząbkami czosnku i pokrojoną w ćwiartki cebulą.Spiąć wykałaczkami.Gęś włożyć do brytfanny, podlać wodą, brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.Po 30 minutach pieczenia zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez 2 godziny, od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem.Upieczoną gęś podzielić na porcje.Część nadzienia zmiksować wraz z powstałym sosem i zagęścić mąką ziemniaczaną.Sos podawać w sosjerce.
Wstawiłem trzy przepisy na pieczoną gęś
Offline
No kto by pomyślał że napisano nawet książkę o gęsiach i to niejedną:
http://dla-dzieci-i-mlodziezy.sandramor … 11113.html
http://sklepkultura.dziennik.pl/basniow … ,ksiazka-p
Offline
Man in Blue napisał:
dobrze więc zaczne złączam tutaj obrazek pieczonej gęsi
![]()
http://img403.imageshack.us/img403/9692 … ges.th.jpg
Pamiętaj kotar masz moderatora nie przrgap tej szansykotar napisał:
tu piszemy o gęsiach o jedzeniu ich i innych rzeczach
Dobra koti póki nie dodasz przepisu odbieram ci moderatora
dodałem
Offline